Kıyma makinelerinin en önemli özelliklerinden biri, aslen gövde içindeki soğutuculardır. Ayrıca, “kıyma makinesi nasıl çalışır” sorusu özelikle endüstriyel işletmeler için başlıca sorulan sorulardandır. Kıyma makinesinin içindeki soğutma sistemi, makine içini soğutur ve oradaki etin görünüm ve kıvamın bozulmasını önlemeye yardımcıdır. Sonuçta, özellikle sıcak ortamlarda et üzerinde hızlı büyüyen bakterilerin çoğalması yavaşlar. Kıyma yapımı sonrasında kıyma makinesi, sadece ılık sabunlu suyla kolayca temizlenebilir. Güçlü redüktörüyle kıyma parçalarını kolay çıkarabilir özelliktedir. El korumasıyla güvenle kullanılabilir ve İSG kurallarına uygun kullanılmalıdır. Soğutma sistemi, makine içinde ayrı koşullarda kontrol edilir ve gerektiğinde kapatılabilir.
Endüstriyel Kıyma Makinesi Nasıl Kullanılır?
Gıda işletmeleri için et hazırlama ekipmanlarının doğru kullanımı çok önemlidir. Doğru kullanılan kıyma makinesi, işletmede uzun yıllar kullanılabilir. Doğru kullanımla doğru sonuçlar alınır. İşletmede kıyma makinesi kullanılacaksa, et çekimi yaparken farklı ihtiyaçlar olabilir. Bunlar arasında bazı faktörler; paketleme, temizleme vb. durumlardır. Et kıyma makineleri genellikle kasap ve şarküterilerin temel ihtiyaçlarından kabul edilir.
Makine Nasıl Çalışır?
Kıyma makinesi kullanımı çok basittir. Son teknoloji endüstriyel kıyma makinesiyle salam, sosis, kıyma gibi ürünler profesyonel mutfakta kolayca hazırlanabilir. Kıyma makineleri; dana, kuzu, sakatat, tavuk gibi şarküteri ürünlerini son derece hızlı ve pratik şekilde iri parçalar halinde doğrar. Özel yardımcı ekipmanlarla sosis, kıyma yapılabilir. Endüstriyel mutfaklarda en büyük yardımcı kıyma makinesidir ve mutlaka doğru kullanılmalıdır. Kıyma makinesi nasıl çalışır sorusuyla kıyma oluşumu aşağıdaki gibidir:
- Kıyma makinesi, spiral içine atılan eti bıçağa doğru iterek, bıçak ile filtre arasında keserek kıyma – motor start olarak dışarı atar.
- Kıyma makinesi motorundan dönen yağdaki dişlilerle şanzıman takımı motor devrini düşürerek helezonu döndürür.
- Etin boyun kısmından tokmakla atılan etler, burgu yardımıyla bıçağa doğru hareket eder.
- Doğrayıcı bıçakla delikler açılır.
- Et, filtreler arasına spiral şekilde sıkışarak kıymaya dönüşerek filtreden çıkarak parçalanır.
- Kıyma döngüsüne durmadan devam ederler.
Kıyma makinesi böyle çalışır. Doğru kullanımla ve kullanım kılavuzu okunarak güvenle kullanılabilir.